top of page

יעקב לוי מורנו

1889 - 1974

קצת מידע על פסיכודרמה

שלבי המפגש הפסיכודרמטי

למפגש פסיכודרמטי ישנו הרכב קבוע ומוסדר המחלק את המפגש לשלושה חלקים עיקריים: חימום, פעולה ושיתוף.

 

שלב החימום – המטרה העיקרית של החימום היא לעודד את הספונטניות של המשתתפים, הוא נערך בתחילת המפגש ומכין את הקבוצה ואת המנחה לקראת פעולת הפרוטגוניסט. במהלך פעולת החימום עולה הפרוטגוניסט מעצמו או נבחר (פרוטגוניסט = השחקן הראשי, קרא עוד בחמשת מרכיבי הפסיכודרמה).

לעיתים יכלול שלב זה שיחה של המשתתפים על השבוע שעבר, עיבוד של התכנים מהמפגש הקודם, ו \ או תרגילי חימום משחקיים או לפי נושא מסוים, שמטרתם לחבר את חברי הקבוצה אל עולמם הריגשי.

 

שלב הפעולה - עם עליית הפרוטגוניסט לבמה, מתחיל האירוע הפסיכודרמטי או שלב הפעולה. ניתן לחלק שלב זה לחלקי משנה:

1. היערכות לפעולה (ראיון וחימום אישי של הפרוטגוניסט).  

2. התפתחות הפעולה (איתור הבעיה המרכזית וחשיפת מקור הבעיה המרכזית).

3. שיא הפעולה (לעיתים אף כוללת קתרזיס – ביטוי רגשי עז שלאחריו הקלה פיסית ונפשית), בדרך כלל מוצגת במפגש עם ה"אחר המשמעותי" איתו חל הקונפליקט, ונערך איזשהו בירור ביניהם בעזרת טכניקת מציאות עודפת – אשר מאפשרת לעלות על הבמה דברים שלא התרחשו במציאות. 

4. סגירה במהלך פעולת הסגירה ישנו מעבר מהפעילות הפרטית של הפרוטגוניסט ומתחילה החזרתו לקבוצה ולכאן ועכשיו של הקבוצה, בשלב זה רצוי להעניק לפרוטגוניסט כלים להכלת החוויה והרגשות שחווה, וכמו כן, לתת בידו את האמונה שיש אפשרויות חדשות להתמודד עם הבעיה שהעלה.

 

שלב השיתוף - ( sharing ), המתייחס לתגובת הקבוצה לפרוטגוניסט. יש בו מרכיב רגשי בו משתתפי הקבוצה חולקים עם הפרוטגוניסט את החוויות והרגשות שעברו עליהם במהלך פעולתו. הם נותנים לו מניסיונם ועוזרים לו להרגיש שאינו בודד ב"מערכה".

bottom of page