top of page

להפשיט מניפולציות

להפשיט מניפולציות - לינור.jpg

"להפשיט מניפולציות" –
כן זה מן מושג כזה, שקפץ לי לראש כאשר התחלתי להכיר ולהתנסות בתהליך הבא:
1. זיהוי: בכלל לתת לגיטימציה לתחושה הזאת שמשהו לא נוח לך בבטן מול אדם אחר, ולהבין שמישהו מנסה להפעיל אותך לעשות משהו שאתה לא ממש רוצה.


2. הגדרה: ללמוד להגדיר מה זה הדבר הזה שהוא עושה ולשיים אותו – לתת שם למניפולציה.


3. חשיפה: לחשוף את המניפולציה בתוך הקשר, ולדבר עליה באופן ישיר ונקי עם האדם השני, מבלי להפעיל באופן אינסטינקטיבי מניפולציה אחרת במקום (מה שעלול לקרות פעמים רבות אם אנחנו לא מצליחים לעשות את התהליך של הפשטת המניפולציה; כי את התחושה שאנחנו צריכים "להגן" על עצמינו אנחנו כן מזהים – ואז הרבה פעמים מפעילים מניפולציה חזרה, ועוד מצדיקים שזה לגיטימי, "כי הוא התחיל" – שכמובן, הדיאלוג הזה מתנהל באופן לא מודע רוב הפעמים).

אבל איך בדיוק עושים את זה?
והאם יש הבדל שזה בדיאלוג עם ילדים?
או עם מבוגרים?
או עם מטופלים?
אם היחסים הדדים או ההיררכיים?
והאם יש מניפולציות שהן חיוביות???

ואיך עובדים עם כל זה בפסיכודרמה?

בחודשים האחרונים אני מעיזה להתנסות ולהביט בשאלות הללו יותר ויותר, ולגלות שהן באות לידי ביטוי כמעט בכל פסיכודרמה שאני עושה עכשיו. למי שהא מעולם הפסיכודרמה ויצא לו לראות אותי עובדת עם מניפולציות, הוא בטח שם לב שהכפילים שאני עושה שונים, ולעיתים ממש הפוכים מכפילים בפסיכודרמה "קלאסית".

איך אני יכולה לאפיין אותם?

אם אנסה לעשות כאן הכללה גסה - אומר שהכפילים שמתייחסים להתנהגות של האדם האחר יותר יתעסקו בלהפשיט את המניפולציות שהוא עושה על הפרוטגוניסט.

והכפילים שמתעסקים בפרוטגוניסט - ינסו לחשוף את המניפולציות שהוא עושה בעצמו. זה אולי נשמע אכזרי, או אנשים יטענו שזה "מפרק את ההגנות".. אבל אם תראו את ניצוץ התובנה, ולעיתים החיוך שמופיע ברגע שהפרוטגוניסט קולט את חלקו בעניין (ועל ידי כך מחזיר את השליטה בעצם לידיו, כי אם הוא לוקח חלק בעניין, זה גם אומר שיש לו יותר יכולת להשפיע על הדינאמיקה) - בכל מקרה, בחוויה שלי, זה רגע מכונן ומעצים.

אז יש כמה מסקנות שלאט לאט הופכות לי יותר ויותר ברורות (תודה לכל השואלים והמאתגרים !!), ויש עוד כמה תשובות שיאלצו לחכות לקבוצות הבאות כדי להתגלות.

bottom of page