טיפול קבוצתי וקשר פרטני בקבוצת פסיכודרמה לילדים
הצגת המודל:
מבנה הקבוצה: כל ילד המופנה לקבוצה "משודך" לאיש טיפול (הלומד מקצוע טיפולי או חינוכי) המשמש קו-תרפיסט בקבוצה.
תת קבוצה זו בתוך קבוצת הפסיכודרמה נקראת "צוות". גודל הקבוצה נקבע עפ"י מספר ה קו-תרפיסטים, בשאיפה 8 ילדים.
המודל נבנה על בסיס העבודה של דר' אליאב נהרין, ופותח ע"י עופר זילברברג.
בשנת 2014 יושם במדל בהצלחה בעמק יזרעאל, בהנחיית לינור מזריאר וסטודנטים ממכלת עמק יזרעאל וסמינר הקיבוצים, בשיתוף פעולה עם בית הספר "קישון" ברמת דוד.
אוכלוסיית היעד של הילדים: הילדים מופנים על רקע של קשיים רגשיים, משפחתיים, חברתיים, בעיות למידה וקשיי קשב וריכוז.
הילדים לומדים ומשתייכים לחינוך הרגיל. גיל הילדים – גילאי 9-11, כיתות ג'-ו'. השאיפה היא לאיזון בין בנים לבנות.
תקופת עבודה: עפ"י זמן הלימודים של בתי הספר והאונ'. מפגשי הילדים - מפגש שבועי בן שעה וחצי, כ- 24 מפגשים.
קו-תרפיסטים – מפגש הכנה ולמידה שבועי בן 2.5 שעות, כ-30 מפגשים.
הרציונאל:
עבודה קבוצתית בגיל החביון טומנת יתרון מרכזי, שהרי הילדים בגיל זה לומדים ומתעסקים במיומנויות החברתיות השייכות לקבוצת השווים בתשומת לב רבה.
לעיתים ילדים החווים קשיים בבית או בביה"ס, זקוקים למקום אשר יוכלו לעבד בו את עולם התוכן הפנימי הייחודי שלהם, אך חסרים את הכלים (או את הסביבה התומכת) לעשות זאת עם בני גילם או עם המבוגרים הסובבים אותם.
החסרונות בעבודה קבוצתית רגילה בגיל הנ"ל, קשורים בדרך כלל ליכולתו המוגבלת של המנחה להכיל את הקשיים של כל פרטי הקבוצה בו זמנית – בייחוד באותם מפגשים בהם הילדים מגיעים מוצפים, ואינם פנויים אחד לשני, ולנעשה בקבוצה.
מודל ייחודי זה, אשר יושם לראשונה על ידי דר' אליאב נהרין, וכיום פועל בהצלחה רבה כ-20 שנה במחלקת הרווחה במועצה אזורית גולן בשיתוף מכללת תל-חי. מציע עבודה שנתית בה סטודנט מתחום מקצועות הטיפול (להלן קו-תרפיסט), מלווה ילד במהלך התנסותו בעבודה הקבוצתית זו, על ידי השתתפות משותפת במפגשים. הקשר עם הקו-תרפיסט, מאפשר לילד סביבת הכלה תומכת, גם כאשר הילד מגיע "מוצף" מהבית, טרוד מבית הספר או כאשר הוא נתקל בקושי ב"כאן ועכשיו" הקבוצתי. תמיד יש עימו מישהו לצידו, שפנוי לעזור לו בתיווך בין צרכי הילד, לבין .המתרחש באותו יום בקבוצה – ועל ידי כך לחזק אצלו חוויה חיובית, הבעתית ותומכת.
אופי המפגשים:
כל מפגש מתרחש בהתאם למודל העבודה הפסיכודרמטי.
המפגש מתחיל ב10 דקות שיחה פרטית בצוותים (כל ילד עם הקו-תרפיסט שלו).
הקבוצה נאספת, ומתרחש "חימום" פיסי ו\או רגשי משותף, המכין את הקבוצה לחלק המרכזי של המפגש; בחלק המרכזי הילדים מעלים בעזרת משחקים, כתיבת סיפורים, וטכניקות נוספות מעולם התיאטרון - תכנים וקונפליקטים מעולמם הפנימי, המוצגים בעזרת הצגות בהם משתתפים יחדיו הילדים והקו-תרפיסטים.
סיום המפגש מתרחש שוב ב"צוותים", כאשר כל קו-תרפיסט מלווה את הילד בדרכו חזרה אל מחוץ לקבוצה.
תהליך שנתי:
השנה מתחילה בשלושה מפגשים פרטניים בין הילד והקו-תרפיסט, לאחר שנערכת ביניהם היכרות זו, מתחילים המפגשים של הקבוצה כולה.
השליש הראשון של השנה מיועד להיכרות, גיבוש קבוצה, ותחילת היכרות עם עולמו הפנימי של הילד (במהלך מפגשים אלו נערכים חימומים פסיכודרמטים ונכתבים סיפורים על ידי הילד בתמיכה וליווי הקו-תרפיסט).
בשליש השני הילדים מציגים הצגות מתוך אותם סיפורים שכתבו, ומעלים על הבמה בדרך השלכתית את התכנים והקונפליקטים המעסיקים אותם ביום יום.
במהלך השנה ההצגות מצולמות במצלמת וידיאו, ובמידה והילד מסכים, ההצגה מוקרנת להורים בפגישת הסיכום השנתית. כך מתאפשר לילד להציג בפני הוריו את עולמו הפרטי – מה שלעיתים מאפשר העברת מסרים חשובה להורים.
השליש האחרון מיועד לבחינת אלטרנטיבות חדשות – הפעם מציג כל ילד סיפור אשר נכתב במיוחד בשבילו על ידי המלווה שלו.
אופי הסיפור הוא תרפויטי ומאפשר לילד מרחב משחקי חדש בהקשר לאחד הקונפליקטים המעסיקים אותו. כמובן בסיום שליש זה מתרחש גם תהלך פרידה עם הילדים.
העבודה הייחודית עם הקו-תרפיסטים:
פרויקט ייחודי זה עשוי לתת מענה, ולמשוך אליו אנשי מקצוע שהוכשרו במקצוע טיפולי (פסיכולוגיה, עו"ס, ייעוץ חינוכי, טיפול בהבעה ויצירה) - ומעוניינים לערוך התנסות מעמיקה בעבודה פסיכודרמטית עם ילדים.
חלק משמעותי ביתרונות המודל הנוכחי, נובע מצורת העבודה עם הקו-תרפיסטים - כאשר במהלך מפגשי ההכנה עם התרפיסטים נפתחת במה לכל אחד לעלות ולהציג את התהליך של "הילד שלו", בנוכחות שאר התרפיסטים, כך נוצר מצב שכל אחד מהבוגרים בקבוצה מכיר ומודע לצרכים השונים של כל אחד מן הילדים, ויכול לאפשר לו אותם במהלך הקבוצה עצמה. הנוכחות הזו, של כל כך הרבה זוגות עיניים "מטפלות" סביב כל אחד מן הילדים – יוצרת את אותו אפקט תרפויטי המיוחד למודל זה.
לקו-תרפיסטים עצמם, מתאפשרת חוויה של למידה והעצמה, הן בזכות העבודה החיובית עם הילדים - כאשר במהלך המפגשים הם מנחים את הילד שלהם בזמן הצוותי המשותף, בחימומים, כתיבת סיפורים, ובהצגות. והן במהלך מפגשי ההכנה בהם הם לומדים ומתנסים בכלי הפסיכודרמטי בעצמם: במפגשי ההכנה נערכים חימומים, סצנות פסיכודרמטית, העלאת סיפורי מקרה, וכן לקראת סיום הקבוצה, נערך תהליך בסופו כותב כל אחד סיפור תרפויטי מיוחד לילד אותו הוא מלווה.
תפוקות עיקריות: (מתוך הניסיון בלשכת הרווחה מוא"ז גולן - מנחה עופר זילברברג)
דיווח של הורים אנשי חינוך ואנשי מקצוע על שיפור והתקדמות לפי היעדים, שהוצבו לכל ילד. בנוסף, יש שיפור בולט בדימוי העצמי ובמיקום החברתי.
כייף – הילדים נהנים ומגיעים ברצון – אחוזי נשירה נמוכים מאוד.
ונרשמות במרכז בקשות רבות לטיפול בקבוצת הפסיכודרמה.
מקומות אשר מקיימים קבוצות ילדים, ומעוניינים לבדוק אפשרות לבניית קבוצה בשילוב סטודנטים, מוזמנים לפנות בתקופת החורף-האביב, כדי להיערך עם הסטודנטים לשנת הלימודים הבאה.